Thursday, June 4, 2015

MIEREA DE ALBINE LA BEBELUSI

Deseori am auzit vorbindu-se despre mierea de albine ca fiind un aliment natural extrem de benefic organismului uman, cu numeroase efecte curative. Însă, la fel de des am auzit spunându-se că mierea NU ar trebuie oferită copiilor uneori mai devreme de 1 an, alteori de 2 ani.
Susținătorii celor 2 idei au în general puncte de vedere asemănătoare, vârsta promovată (1 an sau 2 ani) până la care mierea ar fi de evitat în alimentația copiilor fiind doar un mic diferențiator de opinie. Decizia finală legată de vârstă aparține fiecărei mame care își cunoaște copilul cel mai bine, îi urmărește constant reacțiile sau lipsa lor la diverse alimente nou introduse, cunoaște istoricul familiei cu privire la alegeni, etc.

Principala temere legată de mierea de albine, este aceea că poate provoca BOTULISM. Sporii care pot genera această infecție sunt prezenți în natură, în special pe florile plantelor polenizate de albine. Mierea de albine este consumată de cele mai multe ori în stare naturală, fără a fi sterilizată sau pasteurizată. Și chiar dacă ar trece printr-un proces de pasteurizare, sporii de botulism tot ar putea fi prezenți.
Pentru adulți, cantitatea de spori de botulism ingerați nu reprezintă un pericol. Intestinul adultului conține suficienți acizi pentru a face față cantității de toxine eliberată de această bacterie. Acest lucru începe să fie valabil și pentru copiii mai mari de 1 an. Cei mici însă, nu dispun de acest coctail de acizi în intestin, infecția cu botulism fiind mult mai probabilă.

Mierea de albine este un produs rezultat în urma colectării și procesării nectarului diverselor flori de către albine. Din cauza acestui lucru, persoanele alergice la polenul florilor pot avea dificultăți în a o consuma. Pentru copiii în a căror familie există un istoric cu privire la acest tip de alergie ar fi bine să se amâne consumarea mierii de albine cât mai mult, iar în momentul în care se întâmplă, să fie atent urmăriți.

Mierea de manuka este produsă de albine din nectarul florilor unor arbori din Australia şi Noua Zeelandă si tradiţional  a fost folosită de mii de ani pentru curăţarea rănilor şi combaterea infecţiilor. Această miere are proprietăți foarte puternice: antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antioxidante, antiseptice, antiinflamatorii și  antifungice, fiind extrem de eficientă în susținerea sistemului imunitar și ameliorarea multor probleme de sănătate.
În principal această miere ajută la ameliorarea stărilor de răceală și gripă, precum și în probleme gastrointestinale. Este foarte bună în cazul infecțiilor în gât. Pentru tratarea rănilor și infecțiilor la nivelul pielii se folosește miere de manuka de uz medical, sterilizată după un anumit procedeu, nu mierea ce se găsește în mod normal în magazin. Studiile arată că această miere este eficientă împotriva a peste 80 de tipuri de bacterii și împiedică bacteriile să devină rezistente la antibiotice.

No comments:

Post a Comment